Littekentherapie

Geschikt voor de behandeling van o.a.:

  • Trauma-littekens
  • Operatielittekens
  • Acné-littekens
  • Atrofische littekens
  • Hypertrofische littekens
littekentherapie

Over Littekentherapie

Overweegt u een behandeling om een litteken te verminderen? Littekens kunnen ontstaan na een verwonding van de huid. Bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of een huidziekte. Na de verwonding treedt wondgenezing op. Wanneer de wondgenezing wordt verstoord, kunnen problemen ontstaan en kan het litteken niet mooi genezen. Dit kan verschillende oorzaken hebbe. Voorbeelden hiervan zijn een infectie, een slechte algehele conditie van de huid of een slechte doorbloeding van het wondgebied.

Behandeling

Littekentherapie kan bestaan uit verschillende massagetechnieken, waardoor de elasticiteit van het litteken zal verbeteren. Daarbij wordt ook de doorbloeding gestimuleerd en de huid weer soepel gemaakt. Het resultaat is afhankelijk van het soort litteken en de conditie van het litteken. Over het algemeen wordt het litteken soepeler gemaakt, waardoor klachten als pijn en een trekkerig gevoel zullen afnemen. Het is niet mogelijk om 100% garantie te bieden voor het uiteindelijke resultaat.

Indicaties

  • Atrofische littekens: huiddikte onder het litteken is afgenomen
  • Hypertrofische littekens: brede, roze/rode litteken

Littekentherapie bij Skintastics kan onder meer bestaan uit

Advies na de behandeling

Na de behandeling kan de behandelde huid wat rood zijn. Dit trekt doorgaans binnen enkele uren weg. Ook kan de huid licht pijnlijk zijn en het litteken trekkerig aanvoelen.

Littekentherapie FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u een aantal van de meest gestelde vragen en antwoorden over therapie om littekens te behandelen. Staat uw vraag er niet tussen? Vul ons contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op en krijg altijd snel en professioneel antwoord op uw vraag.

1. Wat is littekentherapie?

Littekens kunnen storend aanwezig zijn. Niet alle littekens genezen even goed of mooi. Het komt voor dat littekenweefsel verdikt, verkleefd, verkleurd of verhard is. Met behulp van littekentherapie kan een litteken beter doorbloed worden, waardoor uw huid versoepelt. Het doel van de therapie is het littekenweefsel te versoepelen, waardoor het uiterlijk van het litteken verbetert en eventuele bewegingsbeperkingen verminderen. De therapie bestaat uit een combinatie van massagetechnieken.

2. Bij welke littekens wordt deze therapie toegepast?

Atrofische, hypertrofische en brandwonden littekens kunnen met behulp van deze therapie behandeld worden. Therapie bij atrofische littekens heeft als doel de doorbloeding te verbeteren. Dit heeft als gevolg dat de huid rondom het litteken beter gevoed wordt, waardoor de huid en het litteken beter in elkaar op kunnen gaan. Hypertrofische littekens worden het liefst al in een vroeg stadium behandeld, zodat optimale verbetering bereikt kan worden. Oudere littekens kunnen ook behandeld worden, maar de te verwachten verbeteringen zijn moeilijker te realiseren. Littekens als gevolg van brandwonden worden licht gemasseerd. Het is een behandeling die regelmatig herhaald wordt. Door het toepassen van zachte massagetechnieken heeft de therapie ook een pijnverzachtende werking. Naarmate de therapie vordert, kan de massage techniek steviger worden en wordt de huid soepeler gemaakt.

3. Klopt het dat siliconenpleisters gebruikt worden als therapie voor littekens?

Ja. In enkele situaties kan de huidtherapeut het gebruik van siliconenpleisters adviseren. Met siliconenpleisters worden de beste resultaten behaald bij zogenaamde verse littekens die niet ouder zijn dan 2 jaar. De pleisters maken bestaande littekens zachter, vlakker en elastischer, waardoor ze minder zichtbaar aanwezig zijn. Ook worden pijn, jeuk en roodheid van het littekens verminderd.

4. Hoe ontstaat een litteken?

Littekens ontstaan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door operaties, ongelukken en/of huidaandoeningen. Niet alle huidbeschadigingen laten littekens achter. Als alleen uw opperhuid wordt getroffen, zal er van littekenvorming nauwelijks sprake zijn. Nieuw littekenweefsel heeft tijd nodig om te herstellen en zo onder meer minder rood te zijn. Dit is een proces dat 1 tot 2 jaar duurt.

5. Welke resultaten kan ik van deze litteken behandeling verwachten?

Resultaten zijn sterk persoonsgebonden en hangen zowel van uw verwachtingspatroon als van het littekenweefsel af. Litteken behandelingen maken het litteken en de huid daaromheen soepeler en zachter. Dit zorg ervoor dat de huid een meer egale kleur krijgt en dat pijn en jeuk verminderen. Als de therapie aanslaat, kunnen ook eventuele bewegingsbeperkingen verminderd worden.

6. Welke littekentherapie is voor mij geschikt?

Bij zichtbare en storende littekens kunt u deze therapie overwegen. Doorgaans worden verse littekens niet direct behandeld, omdat het weefsel tijd nodig heeft om tot rust te komen en te herstellen. Wat voor u de meest ideale vorm van therapie is, verschilt van persoon tot persoon. Tijdens een gratis consult kan de huidtherapeut u een vrijblijvend advies geven.

7. Is therapie om littekens te behandelen aan een bepaalde leeftijd verbonden?

Ja en nee. Littekens kunnen immers ook al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Niet alle behandelingen zijn geschikt voor minderjarigen, maar kunnen wel een oplossing zijn als behandeling van een litteken. Daarom bepaalt een huidtherapeut de geschiktheid voor een behandeling en kan de therapie persoonlijk afgestemd worden. Minderjarigen hebben altijd toestemming nodig van een ouder en/of verzorger. Geadviseerd wordt om een verwijzing van de behandelend (huis)arts mee te nemen naar het consult.

8. Hoeveel litteken behandelingen heb ik nodig, voordat het gewenste effect wordt bereikt?

Bij littekentherapie is het vooraf vaak lastig aangeven hoeveel behandelingen u exact nodig heeft voor een mooi resultaat. Dit is onder meer afhankelijk van de kenmerken van het litteken. Wat is de omvang, waar bevindt het litteken zich, hoe oud is het litteken en hoe is het zelfherstellend vermogen van uw huid? Belangrijke factoren die allemaal van invloed zijn op het proces. Ruim genomen beslaat een volledige behandelperiode ergens tussen 2 maanden en 2 jaar.

9. Is microneedling een succesvolle manier om littekens te behandelen?

Ja, microneedling is vaak effectief in het minder zichtbaar maken van littekens. Met behulp van minuscuul kleine naaldjes wordt het litteken als het ware ‘verwond’. Dit is onzichtbaar, maar activeert de betrokken huid op natuurlijke wijze om collageen en elastine aan te maken. Dit zorgt ervoor dat de huid verbetert en het litteken minder zichtbaar aanwezig is.

10. Wat houdt littekenmassage precies in?

Met behulp van littekenmassage wordt niet alleen de aanwezige pijn verlicht. De massage techniek bevordert de doorbloeding en verbetert de kleur van het litteken. Eventuele verklevingen met onderliggende huidlagen worden door littekenmassage opgeheven. Helemaal pijnloos is littekenmassage niet. U kunt een stekend of trekkend gevoel ervaren op het moment dat de huid wordt behandeld.

11. Kan LPG Endermologie een litteken verminderen?

Endermologie wordt regelmatig toegepast bij de behandeling van verkleefde littekens en brandwonden. Ook fibrose komt voor behandeling in aanmerking. LPG Endermologie stimuleert het bindweefsel, waardoor zowel de stofwisseling als de bloedcirculatie verbeteren.

12. Is camouflage therapie geschikt voor de behandeling van mijn litteken?

Camouflage therapie kan uitkomst bieden bij de behandeling van storende verschillen in de huidskleur en/of structuur. Het camoufleren gebeurt met behulp van medische make-up die zowel wrijf als watervast is. De huidtherapeut stemt de kleur van de make-up af op uw huid, zodat de aangebrachte crème niet tot nauwelijks zichtbaar is.

13. Mag ik met mijn litteken in de zon of onder de zonnebank?

Wij raden af om nieuwe, verse littekens aan het zonlicht bloot te stellen. Het is belangrijk dat het litteken dicht, gesloten is en dat u het insmeert met een goede beschermende crème, desgewenst een sunblock met een hoge SPF factor.

14. Welke crème wordt geadviseerd te gebruiken bij littekens?

Zogenaamde littekencrèmes zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Het effect van de ene crème is al beter dan de ander. Niet altijd heeft een littekencrème het gewenste effect. Laat u daarom adviseren door de huidtherapeut. Het gebruik van een verzorgende crème kan doorgaans weinig kwaad. Ook siliconengel kan een positief effect hebben. U dient deze gel wel zo snel mogelijk na het ontstaan van de verwonding of het ontstaan van het litteken te gaan gebruiken.

15. Kan ik zelf het herstel van een litteken bevorderen?

Iedereen herstelt op zijn of haar eigen manier en tempo van een huidverwonding. Dit gaat bij de ene persoon vlotter dan bij de ander. Vaak zijn erfelijke factoren van invloed op de manier waarop littekenweefsel zich herstelt. Rookt u? Dan zal het herstel minder vlot gaan dan wanneer u een gezonde levensstijl hanteert.

16. Wat zijn de kosten van littekentherapie?

De kosten voor littekentherapie lopen uiteen en worden onder meer bepaald door het soort therapie dat bij u wordt toegepast. Bij Skintastics wordt deze behandeling tegen littekens aangeboden vanaf € 40. Wat de kosten voor een behandeling op maat zijn, wordt bekeken en bepaald tijdens een gratis consult bij een ervaren huidtherapeut.

17. Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Aanvullende zorgverzekeringen vergoeden meestal de behandeling van littekens in uw gezicht. Littekens op het lichaam komen minder vaak voor vergoeding in aanmerking. U kunt bij uw eigen zorgverzekeraar informeren of u recht heeft op een volledige of gedeeltelijke kostenvergoeding.

18. Zijn gecombineerde litteken behandelingen mogelijk?

Optimale behandeling van het litteken is mogelijk, nadat de huidtherapeut het litteken en de omliggende huid heeft beoordeeld. Aan de hand hiervan kan een behandeling of een combinatie van therapieën en massages voorgesteld worden.

19. Kunnen acné littekens behandeld worden?

Ja, al is dit sterk afhankelijk van het soort litteken. Als u te maken heeft met keloïde, atrofische of hypertrofische acnélittekens kan behandeling mogelijk zijn. De huidtherapeut zal een therapie voorstellen die is afgestemd op de littekenvorming. Zowel peelings, microneedling, microdermabrasie als massage technieken kunnen verbetering betekenen.

21. Wat is er nog meer van belang bij deze behandeling?

Met geduld en een positieve instelling kan het uiterlijk van een litteken verbeterd worden. U heeft hiervoor echter meer dan een enkele behandeling nodig. Verwacht niet directe verbetering. Gaandeweg de behandeling merkt u dat uw huid zachter en soepeler wordt. De litteken behandeling is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Sommige littekens kunnen al in een vroeg stadium behandeld worden, waardoor het later nog minimaal zichtbaar is. Ook reeds langer bestaande, oudere littekens komen voor behandeling in aanmerking.

Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden die littekentherapie u te bieden heeft. Tijdens een gratis consult wordt het litteken bekeken en heeft u gelegenheid om vragen aan de huidtherapeut te stellen. Een afspraak kunt u telefonisch of via e-mail maken.

20. Kan een litteken helemaal onzichtbaar worden met littekentherapie?

Nee, het is belangrijk om realistisch te zijn en te blijven. Een litteken is een beschadiging van de huid die met behulp van therapie en massages minder zichtbaar kan worden. Helemaal verdwijnen doet een litteken echter niet. Klachten, die typisch zijn voor een litteken, zoals pijn en/of een trekkend
gevoel kunnen sterk afnemen en zelfs helemaal verdwijnen.

Contact Info

  • 010 – 818 62 90
  • 06 – 24 57 15 24
  • info@skintastics.nl
  • Oostplein 146
    3011 KZ Rotterdam

Openingstijden

  • Maandag: 9.00 – 18.00
  • Dinsdag: 9.00 – 21.00
  • Woendag: 9.00 – 21.00
  • Donderdag: 9.00 – 21.00
  • Vrijdag: 9.00 – 18.00
  • Zaterdag: 9.00 – 18.00*
  • Zondag: gesloten

    Zo nodig en in overleg kunnen we afwijken van bovengenoemde openingstijden. *Op even weken gesloten.
0
Call Now Button